Ani de zile peste de numele alimentaţiei sănătoase era legat pentru totdeauna şi scris cu litere mari SOMON. Consumul regulat reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani. Toate aceste afirmaţii sunt dovedite de numeroase studii. Însă, ceea ce s-a aflat mult mai târziu de începerea campaniei de promovare la nivel mondial a somonului, este că somonul este benefic dacă este sălbatic, provenit din apele reci. Dar, la nivel mondial somonul sălbatic reprezintă maximum 1% din totalul de somon de pe piaţă. Şi noi cu cine votăm, vorba lui Caragiale?
Doi doctori şi profesori universitari, experţi în nutriţie, din echipa Asociaţiei Pro Consumatori, fostă Asociaţia pentru Protecţia consumatorilor din România – conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC şi prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE Bucureşti dau indicaţii preţioase pentru alegerea somonului de pe piaţa din România.
Somonul – cum alegi somonul afumat sau somonul marinat
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC – Alegerea unui sortiment de somon afumat/marinat sau congelat, nu este aşa de simplă, precum pare.
La somonul afumat/marinat trebuie să verificăm pe eticheta produsului următoarele informaţii:
somonul provine din acvacultura intensivă
somonul provine din ferme piscicole certificate, care respectă codurile de bune practici din domeniul pisciculturii
somonul a fost afumat la rece sau la cald
somonul a fost capturat în ocean (FAO 67 şi FAO 61)
preparatul din somon conţine potenţiatori de gust şi aromă (de preferat să nu)
preparatul din somon conţine zahăr (atenţie la cantitate)
preparatul din somon conţine sare în exces (există produse pe piaţa din România ce au peste 2,5 g sare la 100 g somon)
somonul are peste 19 g de proteină la 100 g produs
De asemenea, trebuie să avem în vedere şi culoarea, mirosul şi gustul produsului după deschiderea ambalajului.
Somon – cum alegi somonul congelat
La somonul congelat comercializat în ambalaje din diverse tipuri de materiale, consumatorii trebuie să verifice:
data capturării,
data congelării
data ambalării
data până la care poate fi consumat